Loop geen risico: let op het logo

Vervalste geneesmiddelen zijn een toenemende bedreiging voor de volksgezondheid. Ieder jaar worden er meer illegale geneesmiddelen in beslag  genomen. Uit studies van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 50% van de geneesmiddelen die worden verkocht door ongereguleerde internetwinkels, onbetrouwbaar en mogelijk schadelijk is: lees meer over de gezondheidsrisico’s van vervalste geneesmiddelen.

We weten dat het gemakkelijk is om online geneesmiddelen te kopen, maar het is belangrijk er zeker van te zijn dat u onschadelijke, werkzame producten koopt. Daar wil de EU u bij helpen. Wanneer u iets koopt bij een internetapotheek, moet u gewoon op het EU-logo letten.

Waar staat het logo voor?

Als u op de website van een onlineapotheek of -verkoper waar u een aankoop wilt doen, het logo vindt, kunt u gemakkelijk nagaan of hij betrouwbaar is. Klik op het logo. U komt dan terecht op de website van de nationale toezichthouder van het land waar de apotheek is gevestigd. Het logo bevat de vlag van het  betrokken land. Daar kunt u nagaan of uw onlineverkoper geregistreerd is. Als dat zo is, kunt u er zeker van zijn dat het geneesmiddel dat u koopt, afkomstig is van een legale bron. De lijst voor België vindt u hier.

Vergeet niet dat u op het logo moet klikken om na te gaan of de verkoper geregistreerd is. Denk aan de drie stappen:

 Klikken, controleren en dan pas kopen

Het logo en het register zijn ingevoerd om uw gezondheid te beschermen. Meer informatie.

Laatste update op 16/12/2020