Inleiding

Voor sommige producten is het niet altijd duidelijk tot welk statuut ze behoren. Zij bevinden zich in de "grijze zone" tussen geneesmiddelen, voedingssupplementen, cosmetica, biociden, voedingswaren of gewone gebruiksproducten.

Er kunnen twee procedures worden gestart om het regulatoir statuut van een product te verduidelijken, afhankelijk van het ontwikkelingsstadium :

De nationale wetenschappelijk-technische advies (STA) procedure
Deze procedure richt zich voornamelijk op producten die zich in de preklinische of klinische ontwikkelingsfase bevinden met het oog op toekomstige commercialisering in België of Europa. Dit type adviesprocedure wordt gecoördineerd door de National Innovation Office & Wetenschappelijk-Technisch Advies eenheid van het FAGG, en het formele advies dat door het FAGG wordt uitgebracht, is niet juridisch bindend, noch voor de aanvrager, noch voor het FAGG. Deze procedures voor het aanvragen van een advies zijn niet kosteloos voor de aanvrager (e.g. bedrijven, academische organisaties, ziekenhuizen, KMO's, enz.).

De Gemengde Commissie voor borderline producten procedure
Deze procedure, die wordt gecoördineerd door de Commissie voor borderline producten van het FAGG, kan worden gebruikt door de aanvrager voor producten die al op de Belgische of Europese markt zijn en waarvan de ontwikkeling reeds volledig is afgerond. Het advies dat door het FAGG via de  Commissie voor borderline producten wordt geformuleerd, gebeurt namens de Minister van Volksgezondheid in een formeel advies dat juridisch bindend is voor zowel de aanvrager als het FAGG. De aanvrager kan een (niet-)commerciële entiteit zijn, evenals een bevoegde autoriteit.

 

Laatste update op