FAQ

Zijn assistentiehonden toegelaten in de afnamezaal tijdens een bloeddonatie?

Krachtens het Decreet van 20 maart 2009 houdende de toegankelijkheid van publieke plaatsen voor personen met een assistentiehond heeft een persoon vergezeld van een geattesteerde assistentiehond het recht op toegang tot publieke plaatsen in Vlaanderen (artikel 3), zoals een donorcentrum.

Hierop gelden de volgende uitzonderingen:

1° indien er een andersluidende wetgevende of reglementaire bepaling bestaat;

2° ingeval het de toegang betreft tot lokalen of gedeelten van lokalen, bestemd voor intensieve zorgverlening en invasieve handelingen;

3° ingeval het de toegang betreft tot operatiekwartieren en verkoeverkamers, verloskamers, oncohematologie, hemodialyse- en brandwondeneenheden (art. 3/1).

De aanwezigheid van assistentiehonden bij het bloedprikken is niet toegestaan (ze zijn wel welkom in de wachtzaal) door het Koninklijk besluit van 4 april 1996 betreffende de afneming, de bereiding, de bewaring en de terhandstelling van bloed en bloedderivaten van menselijke oorsprong, bijlage 8 “Richtlijnen goede praktijken voor normen en specificaties voor het implementeren van het kwaliteitszorgsysteem in bloedinstellingen”. Zie in het bijzonder de volgende punten:

   3.1.3. De lokalen moeten zodanig ontworpen en uitgerust zijn dat insecten of andere dieren niet binnen kunnen.

   3.3.1. Het bloed moet worden verzameld in een ruimte die bestemd is voor het veilig afnemen van bloed bij donoren. Deze ruimte moet goed uitgerust zijn voor de initiële behandeling van donoren die ongewenste voorvallen ervaren of gekwetst raken door handelingen met betrekking tot de bloeddonatie. Deze ruimte moet zodanig georganiseerd zijn dat de veiligheid van zowel donor als personeel wordt gegarandeerd en fouten tijdens het afnameproces worden vermeden (richtlijn/2005/62/ EG/Bijlage 3.3.3).

   3.3.3. De indeling van de afnameruimte en de organisatie van de afnameprocessen moeten verzekeren dat bloed wordt afgenomen in een veilige en reine omgeving om het risico op fouten en microbiële contaminatie tot een minimum te beperken. (wij onderlijnen in vet).

Het bloedprikken is ook beschouwd als een invasieve handeling.

  • Is er een vergunning nodig voor het transport van bloedproducten?
    Voor het vervoer van bloedproducten is geen specifieke vergunning vereist. De verantwoordelijkheid voor het vervoer berust bij de opdrachtgever, dat wil zeggen de bloedinstelling of - als de bloedproducten zijn verzameld voor wetenschappelijk onderzoek zonder toepassing op de mens - de biobank. In beide gevallen is een overeenkomst tussen de transporteur en de directeur van de bloedinstelling of de beheerder van de biobank vereist.
  • Is er een vergunning nodig voor de invoer/import van bloed en bloedproducten?
    Invoer/import van bloed en bloedderivaten voor de toepassing op de mens mag enkel worden uitgevoerd door een door het FAGG erkende bloedinstelling. In België zijn er 4 erkende bloedinstellingen (het Rode Kruis Vlaanderen, Croix Rouge de Belgique Suarlée, ETS de Mont-Godinne en La Transfusion Du Sang ASBL Charleroi). Ingeval bloed en bloedbestanddelen uit derde landen worden ingevoerd, dienen de Belgische bloedinstellingen zich ervan te vergewissen dat de buitenlandse instelling die levert over een kwaliteitszorgsysteem, een traceerbaarheidssysteem en een  meldingssysteem voor ernstige ongewenste bijwerkingen en voorvallen beschikken die gelijkwaardig zijn aan de Belgische.

Invoer/import van bloed en bloedproducten voor wetenschappelijke onderzoek zonder toepassing op de mens kan enkel worden uitgevoerd door een erkende Belgische biobank worden geïmporteerd. Deze verplichting is onafhankelijk van het feit of de stalen afkomstig zijn van een andere biobank, een commerciële organisatie of een ziekenhuis. Zie hieromtrent evenwel het uitzonderingsregime voor geëxtraheerd en geartificialiseerd materiaal, zoals gedefinieerd in de geciteerde teksten.

Laatste update op