Coronavirus: FAGG neemt postpakketten met namaak en andere illegale geneesmiddelen tegen COVID-19 in beslag

Datum: 25/03/2020

Criminele organisaties maken gebruik van de coronaviruspandemie om illegale, valse en namaakgeneesmiddelen te verkopen. Het FAGG vraagt patiënten om voorzichtig te zijn en op te letten bij online aanbiedingen.

Het FAGG merkt een stijging op van het aantal postpakketten met illegale geneesmiddelen tegen COVID-19. Het gaat om vervalste, namaak of andere illegale geneesmiddelen waarvan de veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid niet is bewezen en daarom veel risico inhouden.

Controles en inbeslagnames
Bij controles op 24 en 25 maart 2020 zijn 99 zendingen in beslag genomen. Opmerkelijk daarbij is het groeiende aandeel van antimalaria- en antivirale middelen. Het gaat om 20% van de zendingen. Er werden ook zendingen in beslag genomen met illegale Chinese geneesmiddelen tegen verkoudheid en griep of paracetamolpreparaten. De illegale geneesmiddelen zijn verzonden vanuit India, China, Colombia en Rusland.

Trend sinds begin maart 2020
De inspectie- en controlediensten van het FAGG merken sinds begin maart een toenemende trend. 6 190 chloroquinetabletten (of derivaten daarvan) werden deze maand al in beslag genomen.

In het kader van operatie PANGEA XIII werden begin maart in België meer dan 23 000 illegale geneesmiddelen en producten in beslag genomen. PANGEA is een jaarlijkse internationale operatie onder leiding van Interpol. In tegenstelling tot andere jaren werden toen ook illegale chloroquinetabletten aangetroffen. Wereldwijd zijn begin maart meer dan 4 miljoen geneesmiddelen in beslag genomen en werden 121 personen gearresteerd.

Koop geen geneesmiddelen of andere producten op illegale websites 
Illegale en namaakgeneesmiddelen houden een groot risico in. Er zijn geen garanties over de veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid. Illegale geneesmiddelen kunnen giftige stoffen bevatten, te hoge of te lage hoeveelheden van de werkzame bestanddelen en zorgen zo voor ernstige gezondheidsproblemen.

Koop enkel geneesmiddelen bij online apotheken met het Europees logo. Klik op het logo en ga na of de verkoper geregistreerd is.  

Laatste update op 31/03/2020