Coronavirus: FAGG volgt voorraden geneesmiddelen op via nieuwe Stock Monitoring Tool

Datum: 11/05/2021

Tijdens de COVID-19-pandemie bleek een nauwkeurige opvolging van de voorraden van geneesmiddelen bijzonder nuttig. Het FAGG was in staat om proactief op te treden en tijdig oplossingen te vinden. Deze opvolging verliep tot nu toe manueel maar wordt nu geautomatiseerd via een nieuwe Stock Monitoring Tool

Dankzij de nieuwe Stock Monitoring Tool worden de gegevens automatisch doorgestuurd door de vergunninghouders (fabrikanten), paralleldistributeurs en groothandelaar-verdelers naar het FAGG. De nieuwe tool laat een snellere analyse door het FAGG toe. Voorraden van geneesmiddelen die te klein worden, worden zo vlugger opgemerkt en bij problemen is er ook een beter zicht op de beschikbaarheid van alternatieve geneesmiddelen.

Deze tool zal worden gebruikt voor alle geneesmiddelen die worden gebruikt voor de behandeling van COVID-19.

Onbeschikbaarheid van geneesmiddelen aanpakken
Deze nieuwe tool is opnieuw een hulpmiddel ontwikkeld door het FAGG om oplossingen te zoeken bij de onbeschikbaarheid van geneesmiddelen. Eerder deze maand lanceerde het FAGG de nieuwe versie van FarmaStatus, de online applicatie die informatie geeft over de beschikbaarheid van geneesmiddelen in België. De nieuwe release van FarmaStatus voorziet extra functionaliteiten en een uitbreiding voor apothekers en groothandelaars-verdelers.

Deze digitale tools om voorraden van specifieke geneesmiddelen en mogelijke onbeschikbaarheden intensief op te volgen zijn slechts een deel van de acties die het FAGG onderneemt om onbeschikbaarheid van geneesmiddelen aan te pakken. Er zijn analyses van elke onbeschikbaarheid volgens een beslissingsboom, wetgevende initiatieven en aangezien het om een wereldwijd probleem gaat, systematisch overleg en informatie-uitwisseling op Europees niveau om gemeenschappelijke oplossingen te vinden.

Praktische informatie voor vergunninghouders, paralleldistributeurs en groothandelaar-verdelers
Het wekelijks doorsturen van de bestanden wordt vanaf 25.05.2021 vervangen door het gebruik van de Stock Monitoring Tool. De gebruikers ontvangen meer informatie via e-mail.

Laatste update op 11/05/2021