Coronavirus: het EMA organiseert een tweede openbare hoorzitting over de nieuwe COVID-19 vaccins

Datum: 29/12/2020

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) zal op 8 januari 2021 een tweede openbare hoorzitting organiseren om de Europese burgers te informeren over de beoordeling, de goedkeuring en de uitrol van nieuwe COVID-19-vaccins.

Samen met het EU-regelgevingsnetwerk voor geneesmiddelen heeft het EMA de klok rond gewerkt om de EU-burgers zo snel mogelijk de nodige COVID-19-vaccins aan te bieden en tegelijkertijd dezelfde strenge goedkeuringsnormen te handhaven als voor alle andere vaccins.

Het eerste COVID-19 vaccin, Comirnaty, dat door BioNTech en Pfizer is ontwikkeld, werd op 21 december 2020 in de EU toegelaten. Een aanvraag voor een vergunning voor het in de handel brengen van een ander COVID-19 vaccin, ontwikkeld door Moderna, is momenteel in behandeling en zou kunnen worden afgerond tijdens een buitengewone vergadering van het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik (CHMP) van het EMA op 6 januari 2021.

De openbare hoorzitting zal de gelegenheid bieden om de burgers te informeren over de goedkeuring en het gebruik van de nieuwe vaccins, om uit te leggen hoe de veiligheid van de vaccins zal worden gewaarborgd en om informatie te verstrekken over de rol van de Europese Commissie en de nationale volksgezondheidsautoriteiten bij de uitrol van de vaccins. De deelnemers zullen ook hun standpunten en verwachtingen kunnen delen en eventuele bezwaren naar voor kunnen brengen.

De bijeenkomst wordt online gehouden en staat open voor alle burgers. Zij die zijn geïnteresseerd om deel te nemen en vragen te stellen aan de panelleden moeten dit formulier uiterlijk op 31 december 2020 invullen. De bijeenkomst zal ook live worden uitgezonden.

De dagorde van het evenement is beschikbaar op de website van EMA.

Laatste update op 29/12/2020