Coronavirus: nieuwe versie van het Alternative Test Protocol (ATP) voor chirurgische mondmaskers

Datum: 29/04/2020

Een Alternative Test Protocol (ATP) werd uitgewerkt voor maskers die niet voorzien zijn van de nodige verklaringen, certificaten en testrapporten dat bij positief resultaat toch een gebruik als chirurgisch maskers of als comfortmasker toelaat. De testresultaten worden vanaf nu ook publiek ter beschikking gesteld.

Door de COVID-19 epidemie wordt de bevoorrading van verschillende gezondheidszorgmaterialen bemoeilijkt, waaronder medische hulpmiddelen zoals chirurgische maskers.

De inspectiediensten van het FAGG stelden vast dat de aangeboden chirurgische mondmaskers vaak niet voorzien zijn van de nodige verklaringen, certificaten en testrapporten waarmee eenduidig kan worden aangetoond dat ze voldoen aan de vereisten van de geldende Europese norm (EN 14683:2019 + AC:2019) of een van de internationale normen die momenteel uitzonderlijk ook worden aanvaard (ASTM F2100, YY 0469:2011 en YY/T 0969-2013). Daarom werd een Alternative Test Protocol (ATP) uitgewerkt.

Nieuwe versie van het ATP
Er is een nieuwe versie van het ATP beschikbaar. Deze nieuwe versie volgt de meest recente richtlijnen van het Bureau voor Normalisatie (NBN) voor comfortmaskers. Wanneer de maskers voldoen aan de minimum filtercapaciteit (Bacterial Filtration Efficiency) van 70 % dan kunnen deze maskers worden vrijgegeven als comfortmasker. Er is ook meer informatie opgenomen over de te volgen procedure bij Centexbel, het laboratorium dat de testen kan uitvoeren, en over de huidige wachttermijnen voor de testen.

Testresultaten beschikbaar
Het FAGG zal vanaf nu de testresultaten van maskers publiek ter beschikking stellen. Zo kunnen de eindgebruikers de informatie verifiëren voor de maskers die na controle werden getest en door het FAGG werden vrijgegeven op basis van de resultaten van het ATP. De lijst van vrijgegeven loten zal regelmatig worden aangevuld.

Laatste update op 07/05/2020