EMA publiceert eerste verslag over verkoop en gebruik van antimicrobiële stoffen bij dieren

Datum: 08/04/2025

Het Europees Geneesmiddelenbureau heeft het eerste ESUAvet-verslag gepubliceerd over de verkoop en het gebruik van antimicrobiële stoffen bij dieren binnen de Europese Unie. Dit rapport bevat gegevens over 2023 en is een belangrijke stap in het monitoren van antibioticagebruik binnen Europa.

Voor het eerst hebben alle 27 landen van de Europese Unie samen met IJsland en Noorwegen gegevens verzameld en gerapporteerd over de verkoop en het gebruik van antimicrobiële stoffen bij runderen, varkens, kippen en kalkoenen. 

Veel landen zijn nog bezig met het opzetten of verbeteren van gegevensverzamelingssystemen voor antimicrobieel gebruik. Daarom waren de gedeelde gegevens voor 2023 niet volledig en nauwkeurig genoeg om kwantitatieve informatie te rapporteren.

Gegevens over de verkoop
In 2023 maakt de verkoop van antibiotica voor voedselproducerende dieren 98 % uit van de totale verkoop van diergeneesmiddelen die stoffen met antibiotische activiteit bevatten. De meest verkochte antimicrobiële klasse voor voedselproducerende dieren waren penicillines, gevolgd door tetracyclines en sulfonamiden.

Van de totale verkoop behoorde:

  • ongeveer 65 % tot categorie D van de Ameg-categorisatie van het EMA (die waar mogelijk als eerstelijnsbehandeling moeten worden gebruikt);
  • 29 % tot categorie C (die alleen moeten worden overwogen als er geen antibiotica in categorie D zijn die klinisch effectief zouden kunnen zijn);
  • en 6 % tot categorie B (die van cruciaal belang zijn in de menselijke geneeskunde, maar waarvan het gebruik bij dieren moet worden beperkt om het risico voor de volksgezondheid te verlagen).

Platform voor verkoop en gebruik van antimicrobiële stoffen (ASU)
Het verslag van de European Sales and Use of Antimicrobials for Veterinary Medicine (ESUAvet) bouwt voort op het European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption (ESVAC)-project, dat gedurende twaalf jaar betrouwbare verkoopgegevens in heel Europa verzamelde. Dankzij gezamenlijke inspanningen is de verkoop van antibiotica voor diergeneeskundig gebruik in deze periode met 50 % gedaald.

Met de verplichte gegevensverzameling via het nieuwe ASU-platform heeft de EU nu een gestandaardiseerd systeem om trends in antibioticagebruik bij dieren beter in kaart te brengen. Dit draagt bij aan het aanpakken van antimicrobiële resistentie en het beschermen van zowel diergezondheid als volksgezondheid in Europa.

Meer informatie
ESUAvet-verslag

Laatste update op