Griepvaccin: 840 000 meer dosissen beschikbaar voor griepseizoen 2021-2022

Datum: 23/09/2021

Er zijn voor het nieuwe griepseizoen 3,78 miljoen griepvaccins beschikbaar. Dat is een kwart meer dan vorig jaar. Door die grotere beschikbaarheid is er dit jaar geen fasering voor de aflevering. Dat wil zeggen dat iedereen die dat wenst zich vanaf 15 oktober 2021 kan laten vaccineren.

De overheid wil de griepvaccinatie maximaal stimuleren. Dankzij de verschillende coronamaatregelen zoals het dragen van een mondmasker, het veelvuldig wassen van de handen of sociale afstand houden was er vorig jaar geen griepepidemie. Dat betekent niet dat griep niet meer bestaat. Vaccineren tegen de griep blijft aanbevolen. Het is zeker van cruciaal belang om personen die gezondheidsrisico’s lopen maximaal te vaccineren tegen de griep om overbelasting van het gezondheidszorgsysteem te voorkomen. Het blijft ook essentieel om personen die werken in de gezondheidszorg te vaccineren, niet enkel om hun patiënten indirect te beschermen maar ook om hun beschikbaarheid zoveel mogelijk te garanderen.

Meer vaccins beschikbaar
Voor het griepseizoen 2021-2022 zijn er 3,78 miljoen griepvaccins beschikbaar. Het gaat om drie tetravalente vaccins: Alpharix-Tetra, Influvac Tetra en Vaxigrip Tetra. Dat is een kwart meer dan vorig jaar en meer dan voldoende om de door de Hoge Gezondheidsraad vastgestelde doelgroepen te vaccineren.

Vanaf 15 oktober 2021 voor iedereen
Door de grotere beschikbaarheid van de griepvaccins heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid op basis van de aanbevelingen van de Taskforce Griepvaccinatie beslist om geen fasering per doelgroep te organiseren. Concreet wil dit zeggen dat iedereen vanaf het begin van de vaccinatiecampagne een vaccin kan halen bij de apotheek.

De vaccinatiecampagne start midden oktober 2021, in lijn met het advies van de Hoge Gezondheidsraad. Het vaccin biedt binnen tien tot vijftien dagen na injectie bescherming.

Voorschrijven
Naast artsen krijgen ook apothekers, net zoals vorig jaar, de bevoegdheid om een medisch voorschrift op te maken. Een patiënt hoeft dus niet eerst langs te gaan bij een arts om een medisch voorschrift te krijgen. Toediening gebeurt altijd door of onder toezicht van een arts.

 

Laatste update op 23/09/2021