Het FAGG neemt opnieuw deel aan de wereldwijde campagne voor het veiliger gebruik van geneesmiddelen

Datum: 04/11/2024

Vandaag start de negende #MedSafetyWeek, een wereldwijde campagne die loopt van 4 tot 10 november 2024 en waaraan 107 organisaties in 94 landen deelnemen. Het thema van dit jaar is het belang benadrukken van het juiste gebruik van geneesmiddelen om bijwerkingen te voorkomen en om bijwerkingen te melden als ze zich toch voordoen. 

Miljoenen mensen gebruiken geneesmiddelen voor een betere gezondheid. Geneesmiddelen kunnen wel bijwerkingen veroorzaken. Door geneesmiddelen op de juiste manier te gebruiken, kunnen we het risico op bijwerkingen verminderen. En, door bijwerkingen te melden als ze zich voordoen, kunnen we helpen om geneesmiddelen veiliger te maken voor iedereen. 

Geneesmiddelenautoriteiten over de hele wereld hebben meldsystemen om de veiligheid van geneesmiddelen te bewaken. Het doel van deze jaarlijkse wereldwijde campagne is om meer kennis te verzamelen over bekende bijwerkingen en om nieuwe bijwerkingen te ontdekken. Dit kan leiden tot waarschuwingen en andere aanpassingen van de bijsluiter en veranderingen in de manier waarop een geneesmiddel wordt voorgeschreven of gebruikt. In België kunnen bijwerkingen worden gemeld via www.eenbijwerkingmelden.be.  

“Patiëntveiligheid is onze topprioriteit en tijdens de #MedSafetyWeek-campagne willen we eraan herinneren dat bijwerkingen melden, een hoeksteen is van ons bewakingssysteem. Het is gemakkelijk om te denken dat alleen wetenschappers of gezondheidszorgbeoefenaars geneesmiddelen veiliger kunnen maken. Als gebruiker van geneesmiddelen speelt u - de patiënt - een cruciale rol. Elke keer dat u een vermoedelijke bijwerking meldt bij het FAGG, helpt u geneesmiddelen veiliger te maken voor patiënten over de hele wereld”, zegt Hugues Malonne, administrateur-generaal van het FAGG.

Tijdens #MedSafetyWeek 2024 kan iedereen helpen de boodschap van de campagne te promoten door de hashtag te gebruiken en de sociale mediaberichten van het FAGG te delen. 
 

Laatste update op 04/11/2024