Huiszoekingen in het kader van een onderzoek naar illegale handel in diergeneesmiddelen

Datum: 10/10/2022

Na onderzoek van de Speciale Onderzoekseenheid van het FAGG rond illegale handel in diergeneesmiddelen heeft de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen op 10.10.2022 zes huiszoekingen uitgevoerd in Brugge, Lier en Riemst en in Nederland. Hierbij werden zes personen tussen 29 en 76 jaar gearresteerd die zullen worden verhoord.

Het onderzoek focuste zich op de georganiseerde handel van illegale geneesmiddelen op basis van GS-441524 ter behandeling van coronavirus bij katten (FIP, Feline Infectious Peritonitis). Hierbij zouden een 32-jarige man en een 43-jarige vrouw de spil vormen. Later kwamen ook nog twee andere vrouwelijke verdachten in beeld, net als de vader van de vrouwelijke verdachte en de ouders van de mannelijke verdachte. Op een jaar tijd zou de 43-jarige vrouw voor meer dan 120 000 euro van het illegale geneesmiddel hebben verkocht. 

De Speciale Onderzoekseenheid van het FAGG stelde vast dat enkele van de verdachten de beheerders zijn van de (besloten) Facebookgroep: FIP-lotgenoten. De leden van deze Facebookgroep zijn allemaal personen die mogelijks een geïnfecteerde kat bezitten en een behandeling willen opstarten. Voor het coronavirus bij katten bestaat geen erkende behandeling. De behandeling die werd aangeboden in de groep kostte gemiddeld 3 000 euro en bestond uit het dagelijks toedienen van het illegale geneesmiddel gedurende zes weken. GS-441524 is niet vergund door het Europees Geneesmiddelenbureau of het FAGG.

Het illegale geneesmiddel was vermoedelijk afkomstig uit China of Hong Kong en werd vanuit België verspreid door lokale handelaren. Leveringen gebeurden enerzijds fysiek of via reguliere koeriersdiensten maar met een valse vermelding van de inhoud van het pakket (voedingssupplement, cosmetica, …).

Het gerechtelijk onderzoek wordt verder gevoerd door FGP Antwerpen.
 
Sinds 2019 heeft het FAGG veelvuldige inbeslagnames uitgevoerd op illegaal ingevoerd dierengeneesmiddelen. 
 

Laatste update op 13/10/2022