Illegale huidbleekmiddelen in beslag genomen in Brussel

Datum: 24/02/2020

Bij een thema-actie in Brussel zijn in zeven winkels meer dan 1 800 illegale geneesmiddelen in beslag genomen. Het overgrote deel zijn huidbleekmiddelen die corticosteroïden bevatten en vooral populair zijn bij de Afrikaanse gemeenschap. Die middelen kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken zoals infecties, littekenvorming of bijnierinsufficiëntie.

Op 6 februari 2020 controleerde de Speciale Onderzoekseenheid van het FAGG gericht acht winkels in Anderlecht. In zeven winkels zijn in totaal 1 827 illegale geneesmiddelen in beslag genomen. In ongeveer 65 % van de gevallen ging het om huidbleekmiddelen met corticosteroïden.

Gevaar voor de volksgezondheid
Huidbleekmiddelen met corticosteroïden mogen enkel onder medisch toezicht worden gebruikt omdat ze ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken. Dat kan gaan van huidverdunning, lichtgevoeligheid en littekenvorming tot infecties, allergische reacties en vermindering van de hormonenproductie door de bijnieren. Bovendien zijn er bij producten uit het illegale circuit geen garanties rond de veiligheid, kwaliteit en doeltreffendheid.

Onwettig
De verkopers kunnen gerechtelijk worden vervolgd voor het onwettig invoeren van geneesmiddelen, de verkoop van illegale geneesmiddelen, het onwettig bezit van hormonale producten en de onwettige uitoefening van de artsenijbereidkunde. Dit kan worden bestraft met boetes van € 3 000 tot 100 000 (te vermenigvuldigen met factor acht) of gevangenisstraffen van een maand tot vijf jaar.

Het FAGG blijft waakzaam en voert regelmatig gerichte controles uit.

Laatste update op 24/02/2020