MedSafetyWeek: help vaccins veiliger te maken door vermoedelijke bijwerkingen te melden

Datum: 01/11/2021

Het FAGG neemt samen met bevoegde autoriteiten uit 64 landen deel aan een internationale sociale mediacampagne die het belang van bijwerkingen na vaccinatie melden in de verf zet. 

De zesde jaarlijkse sociale mediacampagne #MedSafetyWeek vindt plaats van 1 tot en met 7 november 2021 en is gericht op vaccins. Bevoegde autoriteiten voor geneesmiddelen uit 64 landen zullen gezondheidszorgbeoefenaars, patiënten, hun verzorgers en gezinnen aanmoedigen om vermoedelijke bijwerkingen met vaccins, waaronder COVID-19-vaccins, te melden. De campagne wordt gecoördineerd door het Uppsala Monitoring Centre (UMC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Vaccins zijn de beste manier om mensen tegen besmettelijke ziektes te beschermen en hebben al miljoenen levens gered. Zoals bij alle geneesmiddelen kunnen ook bij vaccins bijwerkingen optreden. Het melden van vermoedelijke bijwerkingen aan het FAGG helpt om nieuwe bijwerkingen te identificeren, meer informatie te krijgen over bekende bijwerkingen en zorgt ervoor dat een probleem vlugger wordt ontdekt en dat er sneller kan worden ingegrepen.

Elke melding telt, dus het advies aan iedereen is om het melden niet uit te stellen. Gezondheidszorgbeoefenaars die vaccins toedienen, worden in het bijzonder aangemoedigd om bijwerkingen met patiënten te bespreken en waakzaam te zijn voor nieuwe of zeldzame vermoedelijke bijwerkingen van vaccins. 

Deze campagne komt op een cruciaal moment nu miljoenen mensen worden gevaccineerd tegen COVID-19, maar is ook van toepassing op alle andere vaccins. Het melden van vermoedelijke bijwerkingen speelt een belangrijke rol bij het helpen van het FAGG bij het bewaken van het veilige gebruik van alle vaccins om de volksgezondheid te beschermen. Door samen te werken en informatie te delen, kunnen we vaccins beter maken voor iedereen.

Iedereen kan vermoedelijke bijwerkingen van vaccins en geneesmiddelen melden op www.eenbijwerkingmelden.be.  
 

Laatste update op 01/11/2021