Onderzoek naar mogelijke problemen met injectienaalden Terumo

Het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten (fagg) onderzoekt de mogelijke problemen met injectienaalden van producent Terumo.

In een reportage van het Nederlandse televisieprogramma EenVandaag, die werd getoond op maandag 23 maart 2015, werd gesteld dat resten epoxylijm de naalden van Terumo kunnen blokkeren en dat uit sommige naalden onbedoeld epoxylijm kan komen. De naalden worden geproduceerd in de vestiging van Terumo in Haasrode bij Leuven.

Het fagg verzamelt op dit moment alle gegevens om zo snel mogelijk duidelijkheid te hebben over de eventuele gezondheidsrisico’s en, indien nodig, over de te nemen maatregelen. Samen met de Nederlandse autoriteiten wordt de situatie geanalyseerd en wordt er informatie verzameld op Europees niveau. Het fagg voert een inspectie uit bij de vestiging van Terumo in België.

Het fagg kreeg tot nu toe geen meldingen van gezondheidszorgbeoefenaars of patiënten van problemen met Terumo-naalden (materiovigilantie) en ook geen meldingen van bijwerkingen (farmacovigilantie) na toediening van geneesmiddelen.

Wanneer de resultaten van de analyse en de inspectie bekend zijn, zal het fagg hierover communiceren.

 

 

 

Laatste update op 26/03/2015