Onbeschikbaarheid van Hydrea 500 mg harde caps. 20: derogatie en strategische stock

Datum: 13/07/2023

In het kader van de onbeschikbaarheid van het geneesmiddel Hydrea 500 mg harde caps. 20 werd een strategische stock aangekocht door de overheid. Een deel van deze strategische stock is vanaf 13 juli 2023 beschikbaar voor distributie. Volgende leveringen worden nog verwacht in de volgende weken.

De voorwaarden om aanspraak te kunnen maken op deze strategische stock zijn de volgende.

 • Aflevering is beperkt tot één maand per patiënt.
 • De verpakkingsgroottes van de verschillende specialiteiten hydroxycarbamide 500 mg die aanwezig (zullen) zijn in de strategische stock, kunnen verschillen. Op dit moment zijn er alleen doosjes van 100 tabletten verkrijgbaar. We raden daarom aan om duidelijk het totaal aantal benodigde verpakkingen van Hydrea 500mg 20 caps in te vullen op het bestelformulier. Er zal voor gezorgd worden dat het totaal aantal benodigde capsules wordt geleverd.
 • Bestellingen kunnen worden geplaatst per e-mail aan fod.strategicstock.be@movianto.com met een ingevuld bestelformulier.
  Via het bestelformulier verklaart de apotheker op erewoord dat:
  • er eerst contact werd opgenomen met de gebruikelijke groothandelaar maar het geneesmiddel daar niet beschikbaar is;
  • de patiëntengroep niet adequaat kan worden behandeld met geneesmiddelen die op dit ogenblik beschikbaar zijn in België en dat voor de behandeling van de patiëntengroep dit geneesmiddel noodzakelijk is;
  • de bestelde hoeveelheid overeenkomt met de hoeveelheid die nodig is om aan dringende medische voorschriften te voldoen.

Het FAGG kende ook een derogatie toe aan vergunninghouder Cheplapharm voor de invoer en distributie van 7 000 verpakkingen van Hydrea 500 mg (dozen met 100 capsules) in België. Van zodra deze derogatieverpakkingen kunnen worden verdeeld via het normale distributiecircuit, krijgen deze voorrang op de verdeling van de strategische stock.
 

Laatste update op 24/07/2023