Operatie Pangea XII: het FAGG neemt 5 360 pakketten of ruim 500 000 nagemaakte of illegale producten in beslag

Datum: 22/11/2019

In 2019 nam operatie Pangea een andere gedaante aan. Bij deze operatie lag de focus op informatieverzameling, analyse en communicatie. Voor de twaalfde operatie, die liep van juni 2018 tot juni 2019, verzamelde het FAGG de nodige gegevens. Pangea wordt gecoördineerd door INTERPOL en richt zich specifiek op nagemaakte en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen onderscheppen.

In 2019 was er geen internationale Pangea-actieweek. Dat kwam door de veranderde strategie, de actieweek was de laatste jaren al te voorspelbaar geworden. Operatie Pangea XII had als doel om een jaar lang gegevens te verzamelen en analyseren om de bevolking te sensibiliseren en de volgende actie voor te bereiden die gepland is in 2020. In België controleerde het FAGG in het kader van operatie Pangea XII ruim 50 000 pakketten tussen juni 2018 en juni 2019. 5 360 daarvan werden in beslag genomen, goed voor zo'n 500 000 tabletten, buisjes, flesjes … nagemaakte of illegale producten. De inbeslagnames leidden tot meer dan 140 dopingdossiers voor producten zoals anabole steroïden.

De producten die het meest in beslag zijn genomen, waren stimulerende middelen voor erectiestoornissen, steroïden, slaapmiddelen en pijnstillers.

De onlineverkoop van geneesmiddelen is in België enkel toegelaten via legale websites van door het FAGG erkende apotheken. Dat is zo om de gezondheid van de Belgische burgers te beschermen en om de handel in nagemaakte of illegale geneesmiddelen te vermijden. De kwaliteit, doeltreffendheid en veiligheid van geneesmiddelen op illegale websites zijn nooit gegarandeerd.

De in beslag genomen pakketten waren vooral afkomstig uit Singapore, India en de Verenigde Staten.

Pangea: meer dan tien jaar internationale samenwerking
Operatie Pangea is een gelijktijdige internationale samenwerkingsoperatie van 293 autoriteiten uit meer dan 120 landen die al sinds 2008 loopt. De operatie wil de illegale handel en de namaak van geneesmiddelen en medische instrumenten en de daarmee samenhangende georganiseerde misdaad aan banden leggen. Elk jaar helpt operatie Pangea om websites op te doeken die dergelijke producten verkopen. Zo verstoort de operatie de elektronische betalingsstromen die voortvloeien uit deze illegale handel en helpt ze om illegale producten die zijn verstuurd via koeriersdiensten en postbedrijven te onderscheppen aan de grens.

Daarnaast wil operatie Pangea mensen bewuster maken van online geneesmiddelen kopen. Meer informatie vindt u op www.geneesmiddelen-via-internet.be.

Laatste update op 22/11/2019