Pangea IX: internationale controle op namaakgeneesmiddelen en andere illegale geneesmiddelen

Datum: 30/09/2016

De controleactie onder de naam Pangea IX liep van 30 mei tot 7 juni 2016.

De Belgische douanediensten en fagg voerden gezamenlijke controles uit in de luchthavens van Zaventem (B-Post, DHL, TNT, UPS en FEDEX), Bierset (TNT, Aramex en Swissport) en Vilvoorde (UPS et Fedex).waarbij 7 150 zendingen werden gecontroleerd.

Douane en fagg blokkeerden 280 zendingen op vermoeden van aanwezigheid van geneesmiddelen. Het fagg nam er daarvan 99 in beslag. Voor één zending werd een procedure opgestart wegen inbreuk op de intellectuele eigendom.

Antibiotica en hormonen voeren de lijst aan. Ook grote hoeveelheden hypnotica en sedativa, behandelingen tegen haaruitval, erectiestimulerende middelen en producten voor dermatologisch gebruik werden onderschept.

De illegale producten waren vooral afkomstig uit India, Singapore, China en de Verenigde Staten van Amerika.
Onnodig te wijzen op het grote gevaar dat de consument loopt wanneer hij/zij deze middelen gebruikt, want soms zitten er amper of geen actieve bestanddelen in soms wel maar in een te grote mate of bevatten ze andere schadelijke bestanddelen.

Daarnaast deden de douanediensten nog 848 andere vaststellingen andere dan geneesmiddelen.

Verder liet de Cel Hormonen van de Federale Gerechtelijke Politie 2 advertenties/zoekertjes van het internet halen en werd er voor 6 websites bij het Federaal Parket de nodige vordering tot ontoegankelijk maken gevraagd.

Bericht van Interpol

Contact: medicrime@fagg.be

Laatste update op 30/09/2016