Spermadonaties – TP53 genmutatie en overschrijdingen van de zes-vrouwen-regel per donor: informatie en interne crisiscel

Datum: 06/06/2025

Het FAGG heeft een interne crisiscel opgericht naar aanleiding van de actualiteit in verband met een specifieke donor met een mutatie van het potentieel kankerverwekkend TP53-gen en overschrijdingen van de zes-vrouwen-regel per donor.

Context
Eind 2023, naar aanleiding van een biovigilantiemelding, heeft het FAGG aan de Belgische fertiliteitscentra gevraagd om de ouders van kinderen van een specifieke donor te informeren dat hun kind(eren) mogelijk een kankerverwekkend gen had(den) geërfd. In lijn met de eigen verantwoordelijkheden heeft het FAGG hen ook gevraagd om de nodige opvolging te verzekeren.
Recent werd bevestigd dat het om 51 kinderen gaat, die het gevolg zijn van inseminaties in Belgische fertiliteitscentra. Het gaat om 37 gezinnen die in België of in het buitenland wonen.

De Belgische wet van 2007 betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten bepaalt bovendien dat sperma van eenzelfde donor slechts bij zes verschillende vrouwen mag leiden tot de geboorte van kinderen. De voorbije jaren heeft ons agentschap meerdere overtredingen van deze regel vastgesteld.

Limiet van zes-vrouwen per donor
De Belgische wet van 2007 betreffende de medisch begeleide voortplanting en de bestemming van de overtallige embryo's en de gameten bepaalt bovendien dat sperma van eenzelfde donor slechts bij zes verschillende vrouwen mag leiden tot de geboorte van kinderen. Het FAGG heeft de voorbije jaren wel verschillende overtredingen van deze regel vastgesteld, wat vragen oproept.

Informatie
Op initiatief van minister Vandenbroucke werd een gezamenlijke persconferentie met het FAGG georganiseerd om de chronologie van de feiten te presenteren en de rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken actoren te bespreken.

Tegelijkertijd staat het FAGG in contact met de Belgische fertiliteitscentra om alle beschikbare informatie te verzamelen. Het dossier zal worden voorgelegd aan de Kamer van volksvertegenwoordigers tijdens een hoorzitting die is gepland 17 juni 2025.

Audits
Gezien de omvang van het dossier en op vraag van minister Vandenbroucke zal een conformiteitsaudit worden uitgevoerd door de Federale Interne Auditdienst (FIA). Deze zal gaan over de interne processen, handhaving, inspectie en externe communicatie.
Ook een audit van de hele organisatie zal worden gevraagd aan het FIA.

Interne crisiscel
Om op een rigoureuze, transparante en verantwoordelijke manier op de situatie te reageren, heeft het FAGG een interne crisiscel opgericht die instaat voor het beheer van dit dossier.

Contact
Alle vragen (pers, politiek, burgers, verenigingen ...) en informatie in verband met dit dossier moeten worden overgemaakt aan icm@fagg.be.

Laatste update op