Waarschuwing voor onlineverkoop van namaakgeneesmiddel Seresto®, anti-vlooien en anti-tekenhalsband voor katten en honden

Datum: 23/08/2021

Een namaakversie van het geneesmiddel van Seresto® halsband voor katten en honden wordt verkocht via Nederlandse webwinkels. Het FAGG waarschuwt voor gezondheidsrisico’s voor de huisdieren.

Het gaat om webwinkels die in Nederland zijn gevestigd en het voorschriftplichtig diergeneesmiddel te koop aanbieden. Na bestelling en betaling worden vanuit China namaakproducten geleverd met een geur van citronella terwijl de legale geneesmiddelen geurloos zijn. De namaak komt voor bij alle verpakkingsvormen van Seresto®.

Het gaat om internetverdelers die in het buitenland zijn gevestigd. Deze webwinkels mogen volgens de Belgische wetgeving geen diergeneesmiddelen leveren aan Belgische klanten wat ze wel doen. In het legale distributiecircuit, apotheek en dierenarts, komen deze namaakgeneesmiddelen niet voor.

Geneesmiddelen die via het internet worden verkocht buiten het legale circuit zijn niet onderworpen aan controles door de bevoegde instanties en gezondheidszorgbeoefenaars. Daardoor kunnen de echtheid, hun kwaliteit, veiligheid en doeltreffendheid en ook het gepaste gebruik ervan niet worden gegarandeerd. Gebruik van namaakgeneesmiddelen kan gezondheidsrisico’s inhouden.

Seresto® is een vergund voorschriftplichtig diergeneesmiddel voor de behandeling en preventie van vlooien en een afwerende werking tegen teken op basis van de actieve stoffen imidacloprid en flumethrine. Er bestaan verschillende doseringen in functie van de diersoort en gewicht van het te behandelen dier.

Het FAGG herhaalt om alle geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik te kopen via de legale verdelers van geneesmiddelen in België en herinnert er aan dat het in België is verboden om voorschriftplichtige geneesmiddelen via het internet te verhandelen.

Relevante informatie
-    Hoe kunt u een vergund geneesmiddel herkennen?
-    De lijst van Belgische online-apotheken

 

 

Laatste update op 23/08/2021