Nieuws FAGG

Er zijn 111 resultat(en) gevonden op basis van uw zoekgegevens

1-10 van 111 resultat(en)

Risico op zwangerschap bij gebruik van Ozempic

Gelet op de verschillende getuigenissen van vrouwen op sociale media die onverwachts zwanger werden na gebruik van het geneesmiddel Ozempic, wil het FAGG de aandacht vestigen op de risico’s die zijn verbonden aan het gebruik ervan.

Onbeschikbaarheid van geneesmiddelen op basis van fluorouracil voor injectie: aanbevelingen voor artsen-specialisten en ziekenhuisapothekers

Alle geneesmiddelen op basis van het actief bestanddeel fluorouracil voor injectie zijn momenteel onbeschikbaar. De experten van de taskforce Onbeschikbaarheden doen aanbevelingen aan artsen-specialisten en ziekenhuisapothekers.

Beperkte beschikbaarheid Zypadhera poeder en oplosmiddel voor suspensie voor injectie met verlengde afgifte: aanbevelingen voor artsen(-specialisten), (ziekenhuis)apothekers en patiënten

Door een vertraging in de productie is er momenteel in België een kritiek tekort aan Zypadhera (intramusculair (IM) olanzapine met verlengde afgifte) 210 mg, 300 mg en 405 mg. De beschikbaarheid van deze geneesmiddelen is ook beperkt in andere Europese landen. Daarnaast is er geen gelijkaardig alternatief met IM olanzapine met verlengde afgifte voor de onderhoudsbehandeling van schizofrenie. De experten van de taskforce Onbeschikbaarheden doen volgende aanbevelingen.

Beperkte beschikbaarheid GLP-1-analogen: publicatie van een koninklijk besluit dat het voorschrijven beperkt

Er is momenteel een wereldwijd gestegen vraag naar GLP-1-analogen (glucagon-like-peptide-1). De beperkte beschikbaarheid van enkele van deze geneesmiddelen zal aanhouden tot juni 2024. In lijn met de aanbevelingen van de experten van de taskforce Onbeschikbaarheden van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wordt het voorschrijven nu door een koninklijk besluit beperkt.

Ozempic: wijziging van de aanbevelingen voor artsen(-specialisten) en (ziekenhuis)apothekers door de beperkte beschikbaarheid

Er is een beperkte beschikbaarheid van het geneesmiddel Ozempic (oplossing voor subcutane injectie op basis van semaglutide) door een acute stijging in de vraag. Deze beperkte beschikbaarheid zal zeker tot begin 2024 duren. Ook Rybelsus (tabletten op basis van semaglutide) is momenteel niet beschikbaar. De experten van de taskfore Onbeschikbaarheden van het FAGG moeten de aanbevelingen aanpassen.

Strijd tegen antimicrobiële resistentie: nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen in de handel in België

In de strijd tegen antimicrobiële resistentie (AMR) is het belangrijk om te zorgen voor een grotere diversiteit aan therapeutische behandelingen zodat artsen de meest geschikte keuze kunnen maken. Onlangs werd een nieuwe dosering voor kinderen in België op de markt gebracht voor een antibioticum op basis van feneticilline en twee antivirale middelen, waarvan het ene samengesteld is uit bictegravir, emtricitabine en tenofovir en het andere uit dolutegravir, abacavir en lamivudine.

Onbeschikbaarheid van hooggedoseerd methotrexaat: situatie genormaliseerd, aanbevelingen worden opgeheven

De voorraad hooggedoseerd methotrexaat, dat wordt gebruikt in de oncologie, was tijdelijk wereldwijd beperkt. De situatie is intussen genormaliseerd waardoor de aanbevelingen van de taskforce worden opgeheven

Onbeschikbaarheid van Hydrea 500 mg harde caps. 20: aanbevelingen voor (ziekenhuis)apothekers, artsen(-specialisten) en patiënten

Het geneesmiddel Hydrea 500 mg harde caps. 20 is onbeschikbaar in België tot 2 oktober 2023 door een vertraging in de productie. Een taskforce doet aanbevelingen.

Onbeschikbaarheid van Aspegic Injectable 500 mg: aanbevelingen voor artsen-specialisten en (ziekenhuis)apothekers

Als gevolg van productieproblemen van Aspegic Injectable 500 mg is er een kritiek tekort in België. Een taskforce doet aanbevelingen.

Onbeschikbaarheid van Sabril 500 mg 100 filmomhulde tabletten: aanbevelingen voor (ziekenhuis)apothekers, artsen(-specialisten) en patiënten

Door productieproblemen van Sabril 500 mg, een geneesmiddel gebruikt bij epilepsie, is er sinds 21 februari 2023 een kritiek tekort in België. Een taskforce doet aanbevelingen.

1-10 van 111 resultat(en)