Het FAGG meldt het herstel van een aantal artikels in het koninklijk besluit van 21 juli 2016. Staalafnames zijn opnieuw verplicht vóór het gebruik van kritische antibiotica in de diergeneeskunde. Deze maatregel geldt voor alle dierenartsen en verantwoordelijken van dieren.
Nieuws FAGG
Er zijn 95 resultat(en) gevonden op basis van uw zoekgegevens
1-10 van 95 resultat(en)
Internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica: gunstige evoluties in de diergeneeskunde, maar bijzondere aandacht voor de pluimveesector
Van 18 tot 24 november 2020 is het de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica. Het gebruik van antibiotica bij dieren is de laatste jaren fors gedaald. Er wordt echter een alarmerende evolutie gezien in het antibioticagebruik bij pluimvee. Het totale gebruik en het gebruik van de kritisch belangrijke quinolones bij pluimvee in het bijzonder tonen een toename. Deze ongunstige cijfers zijn duidelijk in tegenstelling met de 2020-doelstellingen en de nieuwe 2024-doelstellingen.
Antibioticagebruik in de veeteelt in Europa blijft dalen volgens nieuw ESVAC-rapport.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA of European Medicines Agency) publiceerde het tiende ESVAC-rapport (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) over de verkoop van antibacteriële middelen voor diergeneeskundig gebruik in 2018. Het antibioticagebruik daalt verder, maar inspanningen, ook in België blijven nodig.
Dalende trend van het antibioticagebruik in de Belgische veeteelt zet zich verder
Het nieuwe BelVet-SAC rapport met een overzicht van het antibioticagebruik in de diergeneeskunde is beschikbaar. De resultaten voor 2019 versterken de trends van voorgaande jaren: een verminderd gebruik van 7,8 % mg actieve substantie/kg biomassa ten opzichte van vorig jaar. Vergeleken met het referentiejaar 2011 daalde het antibioticagebruik in de diergeneeskunde met 40,3 %.
Webinar over antibioticaresistentie en -gebruik bij dieren: resultaten 2019 en een blik vooruit, wat na 2020?
Op maandag 22 juni 2020 vanaf 10.30 uur organiseren het AMCRA, het FAVV, het FAGG en de FOD Volksgezondheid een webinar met de nieuwste resultaten rond het antibioticagebruik bij dieren en de strijd tegen antimicrobiële resistentie.
Coronavirus: het FAGG blijft essentiële geneesmiddelen leveren voor de intensieve zorgen en houdt de ziekenhuizen dagelijks op de hoogte.
Het FAGG antwoordt op de vrees van gezondheidszorgbeoefenaars. Om het hoofd te bieden aan de moeilijkheden bij de geneesmiddelenbevoorrading staan de deskundigen van het FAGG permanent in contact met de ziekenhuisapotheken en werken ze onvermoeibaar aan oplossingen. Er is in België momenteel geen tekort aan geneesmiddelen die de behandeling van een COVID-19 patiënt in de weg staat.
Operatie PANGEA XIII: Belgische douane en FAGG nemen 203 pakketten met meer dan 23 000 illegale of nagemaakte producten in beslag
Van 3 tot 10 maart 2020 nam het FAGG, in samenwerking met de Belgische douane, deel aan de internationale operatie PANGEA XIII. Deze operatie wordt gecoördineerd door INTERPOL en richt zich specifiek op de onderschepping van nagemaakte en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen. In België werden er inspecties uitgevoerd op de luchthavens van Zaventem en Bierset.
Recombinante vaccinstam afkomstig van levend verzwakte PRRSV-vaccins bij varkens geïdentificeerd
Het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA, European Medicines Agency) doet verder onderzoek nadat in Denemarken een recombinante stam met genetisch materiaal van twee levend verzwakte Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSV)-vaccins, werd geïdentificeerd. Deze recombinante stam wordt geassocieerd met klinische tekenen van PRRS zoals verminderde vruchtbaarheid bij zeugen, toename in het aantal verwerpingen, toename in biggensterfte, verminderde eetlust en luchtwegaandoeningen bij jonge varkens.
Internationale week sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica: ook in diergeneeskunde
Van 18 tot 24 november 2019 is het de internationale week van de sensibilisering voor verstandig gebruik van antibiotica. Niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren. Het antibioticagebruik in de diergeneeskunde daalde de voorbije jaren fors, maar de strijd is nog niet gestreden.
Nieuw ESVAC-rapport: opnieuw dalend antibioticagebruik in de veeteelt in Europa. Verdere inspanningen blijven nodig, ook in België
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA of European Medicines Agency) publiceerde het negende ESVAC-rapport (European Surveillance of Veterinary Antimicrobial Consumption) over de verkoop van antibacteriële middelen voor diergeneeskundig gebruik in 2017.