Beschikbaarheid vaccin tegen EHV bij paarden

Datum: 07/03/2016

Sinds enkele maanden is het in België vergunde vaccin voor de immunisatie van paarden tegen Equine Herpes Virus (Equip EHV 1,4 van Zoetis) niet langer beschikbaar wegens productieproblemen. Gezien het gebrek aan beschikbaar vaccin tegen EHV op Europees niveau nog enkele maanden zal aanhouden, heeft het fagg de firma Zoetis een uitzonderlijke derogatie verleend om een gelijkaardig vaccin uit de US in te voeren.

Sinds enkele maanden is het enige in België vergunde en gecommercialisserde vaccin (Equip EHV 1,4 van Zoetis) wegens productieproblemen niet langer beschikbaar. Equip EHV 1,4 is het enige in België gecommercialiseerde vaccin vergund voor de immunisatie voor de behandeling van Equine Herpes Virus (EHV) bij paarden.

De productieproblemen hebben geleid tot een onbeschikbaarheid in de ganse Europese Unie van vaccins ter preventie van EHV. Bijgevolg kan er via de cascade momenteel geen vaccin uit een andere lidstaat betrokken worden. Gezien de stockbreuk  voor Equip EHV 1,4  nog enkele maanden zal aanhouden, heeft het fagg de firma Zoetis een uitzonderlijke derogatie verleend om een gelijkaardig vaccin uit de US in te voeren en zodoende het beschikbaarheidsprobleem op te lossen.

Dit vaccin uit de US (Pneumabort-K+1b) zal normaal gezien vanaf midden maart geleverd worden bij de firma Zoetis en dus beschikbaar zijn voor  de dierenarts die het vaccin kan bestellen via het gebruikelijke distributiekanaal.

Pneumabort-K+1b kan gebruikt worden bij gezonde paarden vanaf 9 maanden oud als hulp in de preventie van respiratoire ziekteverschijnselen, veroorzaakt door EHV 1p en EHV 1b virussen en bij drachtige merries als een hulp in de preventie van abortus door EHV 1 infecties.


Pneumabort-K+1b is echter niet identiek aan Equip EHV 1,4. De verschillende eigenschappen van beide vaccins kunnen dus mogelijk leiden tot eventuele verschillen in de klinische en virologische bescherming.

Gelieve daarom rekening te houden met enkele karakteristieke verschillen tussen beide vaccins m.b.t. de valenties (EHV-4 antigenen aanwezig in Pneumabort-K+1b)  de antigentiters (hogere titer in Pneumbort-K+1b van EHV-1 Subtype 1p) en de gebruikte adjuvantia (Drakeol 6-VR in Pneumabort-K+1b vs. Carbopol in Equip EHV):
 

  Pneumabort-K+1b   Equip EHV 1,4  

Antigenen

EHV1

Geïnactiveerd Equine Herpesvirus Type 1, Subtype 1p, Army 183 stam (EHV-1, Subtype 1p)

≥ 1.0 x 108 PFU /dose

Geïnactiveerd Equine Herpesvirus Type 1, stam 438/77 (106.7 – 107.0 TCID50 / dosis) RP ≥ 1*
  Geïnactiveerd Equine Herpesvirus Type 1, Subtype 1b, T-480 stam (EHV-1, Subtype 1b) RP ≥ 1.0*    
EHV4     Geïnactiveerd Equine Herpesvirus Type 4, stam 405/76 (107.3 – 107.6 TCID50 / dosis)  
Adjuvans Witte mineraalolie (Drakeol 6-VR) (OW3)   Carbopol 934P  

*RP =  Relatieve Potentie

 

Gezien deze uitzonderlijke situatie, vragen wij u dan ook met sterke aandrang om alle problemen of mogelijke bijwerkingen meteen te melden aan Zoetis België of fagg. Een meldingsformulier is beschikbaar op de  website van het fagg.

 

Contact : infovet@fagg-afmps.be

Laatste update op 29/03/2016