Erik Everaert werd op 1 november 2023 aangesteld als directeur-generaal van het DG POST vergunning en versterkt daarmee het managementteam van het FAGG.
Gelet op de toename van het aantal gemelde gevallen van misbruik en afhankelijkheid van opioïden in de afgelopen jaren, heeft het Risicobeoordelingscomité voor Geneesmiddelenbewaking (PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) besloten de boodschappen gericht op het beperken van deze risico's te versterken in de SKP's en bijsluiters van deze geneesmiddelen.
Op maandag 5 februari 2024 organiseert het FAGG een symposium over vigilantie binnen het domein van cellen en weefsels voor de beheerders van menselijk lichaamsmateriaal (of hun vertegenwoordigers) in de Galileelaan 5/03 in Brussel.
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de ‘Division de la pharmacie et des médicaments’ (DPM) in Luxemburg hebben meer dan 750 gezondheidszorgbeoefenaars bevraagd over het risico op fotosensibiliteit voor ketoprofen in gelvorm (Fastum gel 2,5 %). Over het algemeen informeren zij hun patiënten over het risico op fotosensibiliteit. De meerderheid van de gezondheidszorgbeoefenaars geeft aan dat een jaarlijkse ‘Direct Healthcare Professional Communication’ (DHPC) noodzakelijk is. De checklist en de patiëntenkaart zijn slechts beperkt bekend en worden slechts beperkt gebruikt.
Van 18 tot 24 november 2023 is het de internationale week voor het verstandig gebruik van antibiotica. Het FAGG lijst recente en toekomstige maatregelen op. De aflevering van antibiotica in apotheken zal worden beperkt tot de exacte hoeveelheid die werd voorgeschreven door de arts. Het FAGG werkt ook aan een lijst met antimicrobiële geneesmiddelen die als essentieel worden beschouwd voor de behandeling van de Belgische patiënten. Daarnaast zal het vanaf september 2024 verplicht zijn om bij elk dier een antibiogram uit te voeren vóórdat een kritiek antibioticum wordt toegediend.
Er is momenteel een wereldwijd gestegen vraag naar GLP-1-analogen (glucagon-like-peptide-1). De beperkte beschikbaarheid van enkele van deze geneesmiddelen zal aanhouden tot juni 2024. In lijn met de aanbevelingen van de experten van de taskforce Onbeschikbaarheden van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) wordt het voorschrijven nu door een koninklijk besluit beperkt.
Tijdens de vergadering van november 2023 concludeerde het Risicobeoordelingscomité voor Geneesmiddelenbewaking (Pharmacovigilance Risk Assessment Committee, PRAC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dat het beschikbare bewijs geen causaal verband ondersteunt tussen glucagon-like peptide-1 (GLP-1) receptoragonisten - exenatide, liraglutide, dulaglutide, semaglutide en lixisenatide- en schildklierkanker.
Van 6 tot 13 november 2023 neemt het FAGG deel aan de wereldwijde #MedSafetyWeek-campagne, een samenwerking tussen meer dan 80 regelgevende instanties op het gebied van geneesmiddelen en verschillende niet-gouvernementele organisaties. Het doel is om iedereen bewuster te maken van het belang van het melden van bijwerkingen van geneesmiddelen.