Informatie over het coronavirus (COVID-19)

Cadre_coronavirus

Vaccinatiecampagne COVID-19 2023

Het vaccin dat wordt gebruikt voor de huidige vaccinatiecampagne tegen COVID-19 is Comirnaty Omicron XBB.1.5 (Pfizer). Dit mRNA-vaccin richt zich tegen de meest dominante stam van het SARS-CoV-2-virus die aan het begin van deze herfst circuleert (namelijk Omicron XBB.1.5).

Om een zo performant mogelijk effect te hebben, werd het oorspronkelijk goedgekeurde vaccin al twee keer aangepast. Het aangepaste vaccin van de vaccinatiecampagne 2023, kan worden toegediend vanaf de leeftijd van 6 maanden

 • Eén dosis voor volwassenen en kinderen vanaf vijf jaar, ongeacht hun vaccinatiegeschiedenis.
 • Eén dosis voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar die hun basisvaccinaties hebben gekregen of COVID-19 hebben gehad.
 • Drie dosissen voor kinderen van 6 maanden tot 4 jaar die hun basisvaccinatie niet hebben voltooid en geen COVID-19 hebben gehad.

Bijwerkingen
Sinds het oorspronkelijk vergunde Comirnaty-vaccin op de markt werd gebracht, blijkt uit veiligheidsgegevens dat de bijwerkingen van het vaccin doorgaans mild of matig van aard en van korte duur zijn. De meest voorkomende bijwerkingen zijn pijn en zwelling op de injectieplaats, vermoeidheid, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, koude rillingen, koorts en diarree. Ernstige bijwerkingen zoals een ernstige allergische reactie, een ontsteking van de hartspier (myocarditis) of ontsteking van het hartzakje (pericarditis), komen zelden voor. De bijsluiter van het aangepaste Comirnaty-vaccin geeft een overzicht van de mogelijke bijwerkingen.

Aanbevelingen
Het vaccin kan worden toegediend bij vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, en kan ook veilig worden toegediend samen met het vaccin voor de seizoensgriep.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt de vaccinatie aan voor personen met een hoog risico op ernstige COVID-19. 

 • Groep 1
  Personen met verhoogd risico van ernstige COVID-19 (zoals personen vanaf 65 jaar, bewoners van zorginstellingen, zwangere vrouwen, personen met comorbiditeit of immuniteitsstoornissen).
 • Groep 2
  Personen werkzaam in de gezondheidssector, binnen en buiten zorginstellingen.
 • Groep 3
  Personen die onder hetzelfde dak wonen als (zeer) ernstig immuungedeprimeerde personen(cocoonvaccinatiestrategie).

Een routinematige vaccinatie wordt niet aanbevolen voor gezonde kinderen, adolescenten en personen jonger dan 65 jaar, gezien de hoge immuniteit in de bevolking.

Meer informatie

 

 

 

Laatste update op 29/09/2022