Douane en FAGG nemen 1,5 ton illegale geneesmiddelen in beslag

Datum: 06/09/2023

Op 14 juli 2023 hebben de douane en het FAGG 1,5 ton illegale geneesmiddelen in beslag genomen in Brucargo. Dit is een van de grootste inbeslagnames in de Europese Unie van de afgelopen jaren.

Op de luchthaven van Zaventem (Brucargo) werd op 14 juli 2023 een zeer grote hoeveelheid illegale geneesmiddelen ontdekt in een lading lijnzaad. De geneesmiddelen werden ontdekt na een controle door het FAVV in samenwerking met de Speciale Onderzoekseenheid van het FAGG en de douane. Het ging uiteindelijk om meer dan 1,5 ton geneesmiddelen, of meer dan 1,6 miljoen tabletten. Ter vergelijking: in 2022 werden in totaal 2 138 postpakketten met niet-conforme geneesmiddelen in beslag genomen door het FAGG.

Bij de fysieke controle werden verschillende niet-conforme geneesmiddelen gevonden: Careforce-100, Cobra-120, Pregacare-300, Artvigil-150. Deze geneesmiddelen bevatten de volgende actieve bestanddelen:

  • sildenafil: een erectiestimulerend middel dat gevaarlijk kan zijn voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen;
  • pregabaline: een geneesmiddel dat wordt gebruikt als anti-epilepticum, maar dat altijd vaker opduikt in illegale kringen omdat het de effecten van illegale drugs (met name opioïden) versterkt;
  • armodafinil: een stimulerend middel. 

De Speciale Onderzoekseenheid van het FAGG is een onderzoek gestart. Het FAGG wijst erop dat het gebruik van illegale geneesmiddelen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Bovendien bemoeilijkt het ook medische behandelingen.
 

Laatste update op 06/09/2023