Geef uw mening over een genetisch gewijzigd vaccin ter preventie van hondsdolheid

Datum: 21/12/2023

De FOD Volksgezondheid en het FAGG nodigen u uit om deel te nemen aan de publieksraadpleging over een klinische proef met het genetisch gewijzigd vaccin PLLAV-YF17D/RabG ter preventie van hondsdolheid. De publieksraadpleging loopt van 20 december 2023 tot en met 19 januari 2024.

Bij elke aanvraag voor het gebruik van een genetisch gewijzigd organisme in een klinische proef organiseert de overheid gedurende dertig dagen een publieksraadpleging, in toepassing van het koninklijk besluit van 21 februari 2005. U kunt als burger uw mening geven over deze aanvraag voor het uitvoeren van een klinische proef met dit genetisch gewijzigd vaccin.

Hondsdolheid wordt veroorzaakt door het rabiësvirus: een zeer gevaarlijk virus dat zowel mensen als dieren (bv. honden, vleermuizen en vossen) kan besmetten.

In deze klinische proef wordt het vaccin PLLAV-YF17D/RabG toegediend aan gezonde volwassenen van 18 tot 40 jaar. Het vaccin is gemaakt door de genetische code voor het oppervlakte-eiwit van het rabiësvirus (RabG) toe te voegen aan die van de gele koorts vaccinstam 17D (YF17D). Het vaccin YF17D wordt sinds 1938 gebruikt om mensen te beschermen tegen gele koorts.
 
Het doel van deze proef is het beoordelen van de veiligheid, reactogeniciteit en immunogeniciteit van het vaccin PLLAV-YF17D/RabG.

De klinische proef zal plaatsvinden in het Centrum voor Evaluatie van Vaccinatie (CEV)/Vaccinopolis in Antwerpen (Edegem) en het Centrum voor Vaccinologie (CEVAC) in Gent.

Hoe uw mening geven?
De publieksraadpleging loopt tot en met 19 januari 2024. U hebt toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier en een online formulier om commentaar te geven of vragen te stellen.

Algemene informatie op GGO - raadplegingen van het publiek.

Laatste update op 21/12/2023