Geef uw mening over een klinische proef met genetisch gewijzigde poliovaccins

Datum: 14/05/2018

De FOD Volksgezondheid en het FAGG nodigen u uit om deel te nemen aan de publieksraadpleging over een klinische proef met genetisch gewijzigde kandidaat-poliovaccins, ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen. De proef dient om de veiligheid en immunogeniciteit van twee levende, afgezwakte orale kandidaat-poliovaccins type 2 na te gaan. De publieksraadpleging loopt van 14 mei tot en met 13 juni 2018.

In de klinische proef worden de kandidaat-poliovaccins bestudeerd bij gezonde vrijwilligers. Deze twee OPV2 (nOPV2) kandidaat-vaccins werden ontwikkeld om polio-uitbraken als gevolg van mutaties in een bestaand poliovaccin aan te pakken. Ze hebben een verminderde kans om te muteren naar een vorm die vaccinatiegeassocieerde polioverlamming kan veroorzaken.

De proef is bedoeld om:

  • de veiligheid van de kandidaat-vaccins te beoordelen bij gezonde vrijwilligers die eerder een bestaand poliovaccin (IPV of trivalent Sabin OPV) toegediend kregen;
  • te onderzoeken hoe het immuunsysteem van de vrijwilligers reageert op de kandidaat-vaccins.

De klinische proef zal plaatsvinden bij de Universiteit Antwerpen en in het Universitair Ziekenhuis Gent.

Als burger kunt u uw mening geven over deze aanvraag tot klinische proef. Bij elke aanvraag voor het gebruik van een genetisch gewijzigd organisme in een klinische proef organiseert de overheid gedurende 30 dagen een publieksraadpleging (in toepassing van het koninklijk besluit van 21 februari 2005). U hebt hiervoor toegang tot diverse gegevens uit het aanvraagdossier en een online-formulier om commentaar te geven of vragen te stellen.

De publieksraadpleging loopt tot en met 13 juni 2018.

Algemene informatie op GGO- raadplegingen van het publiek

 

Laatste update op 22/05/2018