Vermagerproducten met 2,4-dinitrofenol

Het fagg waarschuwt voor illegale en gevaarlijke vermagerproducten die 2,4-dinitrofenol of DNP bevatten.

Interpol verspreidde op 4 mei 2015 wereldwijd een alarmerend bericht over de ernstige risico’s van illegale vermagerproducten met 2,4-dinitrofenol of DNP. Het fagg wil deze informatie verder verspreiden.

Wat is 2,4-dinitrofenol? 

Menselijk gebruik
2,4-dinitrofenol werd in de jaren 1930 gebruikt in vermagerpillen. Dergelijke pillen verdwenen snel van de markt omwille van de vele ongewenste effecten en de verschillende dodelijke slachtoffers.
De substantie wordt ook teruggevonden in illegale producten gebruikt voor recreatieve doeleinden door bodybuilders om snel vet te verbranden.
Vandaag is er in België geen vergund geneesmiddel met deze substantie.

2,4-dinitrofenol wordt gewoonlijk verkocht onder de vorm van een geel poeder of capsules, maar kan ook verwerkt worden in crèmes.
Ook de illegale productie in clandestiene labo’s brengt op zich nog bijkomende risico’s met zich mee. Het product wordt vooral aangeboden via illegale websites.

Ander gebruik
2,4-dinitrofenol wordt onder meer gebruikt in producten voor het beschermen van hout, verven,
pesticiden.

 

Recente meldingen
In 2013 stierf een Britse jonge vrouw na het gebruik van vermagerpillen met DNP; recent overleed opnieuw een Britse jonge vrouw en werd in Frankrijk een jonge man ernstig ziek.

Het fagg verwijst naar de waarschuwing van Interpol en bevestigt het gevaar van producten die via het illegale circuit of illegale websites worden aangeboden. Geen enkele overheidsdienst kan garanties geven over de veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid van dergelijke producten.
Meer info op fagg: Geneesmiddelen via internet, Surf niet met uw gezondheid!


 

Laatste update op 06/05/2015