Coronavirus: zelftesten binnenkort verkrijgbaar via de apotheek

Datum: 29/03/2021

Vanaf 4 april 2021 is de verkoop van SARS-CoV-2 antigen zelftesten via de apotheek toegestaan. Er is wel nog geen enkele SARS-CoV-2 antigen zelftest op de Europese markt die een CE-markering heeft gekregen.  Daarom mogen uitzonderlijk testen voor professioneel gebruik die aan strikte eisen voldoen en door het FAGG werden geverifieerd aan particulieren worden verkocht.

Een koninklijk besluit van 24 maart 2021 laat de verkoop van SARS-CoV-2 antigen zelftesten via de apotheken toe. In Europa is er wel nog geen enkele SARS-CoV-2 antigen zelftest die een CE-markering heeft gekregen.

Door deze situatie wordt uitzonderlijk de verkoop via de apotheek van sommige CE-gemarkeerde professionele testen, die normaal gezien door een gezondheidszorgbeoefenaar moeten worden uitgevoerd, aan particulieren toegelaten. Het gaat om professionele testen die aan een aantal strikte eisen voldoen en werden geverifieerd door het FAGG. Het FAGG publiceert op de website een lijst met geverifieerde testen. Op 29 maart 2021 werd de eerste geverifieerde test aan de lijst toegevoegd. De lijst zal regelmatig worden aangevuld zodat apothekers in alle vertrouwen kunnen bestellen.

De apothekers geven advies en bezorgen de patiënt of burger alle informatie over het gebruik van de test en herinneren eraan dat bij een positief resultaat een arts moet worden gecontacteerd.

De leveringen worden verwacht vanaf 6 april 2021. 

Meer informatie
Lijst van CE-gemarkeerde professionele testen die aan particulieren mogen worden verkocht
Vragen en antwoorden over coronatesten

Laatste update op 30/03/2021